Vasagård Vest

September 2020

På grund af mangel på plads på museet i Rønne til soldning af jordprøver fra Bjerregård-udgravningen, tilbød jeg at gøre det på Vasagård, hvor redskaber og vand er til rådighed, selvom udgravningen er lukket ned for i år - jeg bor ikke langt fra gården.

Juli 2019

Min ældste datter, hendes forlovede og jeg kørte forbi Vasagård Vest for at se det mesterværk, som Arkæologerne Ditte og Nick er i gang med på en af de to skurvogne ved udgravningen.

Sommeren 2018

Chefarkæolog Finn Ole og jeg brugte et par dage på at gøre Vasagård Vest klar til de amerikanske studerende.

Så er der godt gang i udgravningerne på Vasagård Vest med de udenlandske studerende. Nick, som er amerikansk arkæolog, står for en del af undervisningen af de studerende. På billedet herunder sorteres en del af fundene med særlig fokus på såkaldte solsten (skifersten med indridsninger) under ledelse af Ditte forrest til venstre med Mette, en hollandsk arkæologistuderende ved sin side. I højre side sidder Kathryn, Louis, Alison og Miranda.

Jeg fandt min første og hidtil eneste solsten (til venstre) i en af de to udgravninger på Vasagård.

De første solsten dukkede op i 1995 i en anden udgravning, Rispebjerg, ikke langt fra Vasagård, og siden er hundredvis af solsten dukket op i de to Vasagård-udgravninger. Nogle af stenene er tydet som en stiliseret sol (deraf navnet), mens andre ligner edderkoppespind, og andre igen menes at forestille marker.

De fleste er brændt og knækket. Solsten og marksten findes ofte tæt sammen, og man mener, at de kan have indgået i et ritual til ære for guderne, måske omkring høst og solhverv.

Flere eksempler på solsten kan ses her: Solsten fra Vasagård Vest

Vasagård Vest udgraves med hjælp fra et hold amerikanske og canadiske arkæologistuderende, som får et fire uger langt intensivt kursus i arkæologisk udgravningsteknik til en pris på 4000 dollars pr. person. Her er det Finn Ole, der underviser Michael fra Canada, og Audrey fra USA.

I den anden udgravning arbejder amatør-arkæologerne. Herover er Bjarne i gang med soldning, og til venstre er Kurt i gang med det samme.

Så begynder arbejdet. Holly til højre er klar med et af de tunge redskaber overvåget af Michael og Nick, mens Audrey herover holder sig til de lette remedier.

Opmåling er en vigtig del af jobbet som arkæolog. Herover er Miranda i gang med tommestokke, mens Emily er i gang med landmålerudstyret. Miranda, Emily og Michael kommer alle tre fra Canada.

Efter få dage glider arbejdet næsten af sig selv. Herunder er det Veronica og Sarah med Emily i midten.

Enhver mulighed for at fejre et eller andet, der giver anledning til at spise kage, er meget værdsat på udgravninger.

Heldigvis havde Holly til højre fødselsdag, så kage var en selvfølge og blev modtaget med glæde af Michael og Louis her under, mens arkæolog Michael bag Sarah, Miranda og Kathryn ser misundeligt til

De fire arkæologistuderende fra Århus, som skal overtage udgravningen, når de amerikanske studerende tager hjem, ankom tids nok til fødselsdagskage.

Mediebevågenheden er som sædvanlig stor, når det har noget med arkæologi at gøre, og det første hold af udenlandske studerende på Vasagård var ingen undtagelse. Herover fortæller Nick til TV2 Bornholm om fund og forløb af kurset.

Til venstre fremviser Audrey et af sine fund - et stykke af en lerskive.

Herunder er humøret højt, nu hvor næsten fire ugers hårdt arbejde snart er slut - men tilfredsheden med kurset har været stor.

Under kyndig vejledning fra arkæolog Ditte (til venstre) er tre arkæologistuderende fra Århus, amatørarkæologerne Birthe og Marianne og arkæolog Melissa i gang i en af de to udgravningsfelter på Vasagård Vest efter amerikanernes hjemrejse.

Under et åbent hus-arrangement fortæller chefarkæolog Finn Ole de interesserede tilskuere om fundene.

En del af en lerskive og et større potteskår ses på billedet til venstre.