2021

Mellem os - Svend Kramp og René Laursen

Bogen "Glimt fra Vikingetiden" indeholder 30 artikler skrevet af landets dygtigste forskere og amatørarkæologer. To af artiklerne er skrevet af bornholmere. De skriver om bådhuse i Salenebugten og om sølvskatte med mønter og relikviekors.

2020

Arkæologisk Adventsgave 1 til 4

De fire søndage før jul byder på juleadventsgaver fra arkæologiens Bornholm. Det handler om fund fra i år af sølvskatte,guldgubber og sågar en lille hest i bronce, som er dukket op af den bornholmske muld. Adventsværter er årets vinder af Bornholmerprisen, amatørarkæolog Klaus Thorsen og arkæolog Christina Seehusen.

25 års arkæologi - Amatørernes aften - 1. del + 2.del/ Tilbageblik

Det er "amatørernes aften". En temaaften på TV 2/Bornholm som kommer til at stå i arkæologiens tegn. De bornholmske amatørarkæologer, der startede i 1995, holder i år foreningens 25. års jubilæum, og det fejre de med udgivelsen af en bog om foreningens mangeårige virke. Vi får et tilbageblik på denne meget bornholmske forening, der har 80 medlemmer. (24/11)

Mellem os - Kenn Sonne, Klaus Thorsen og Finn Ole Sonne Nielsen

“De første og største fund” er titlen på foreningen De Bornholmske Amatørarkæologers nye jubilæumsbog. Bogen fortæller om de mange flotte fund, der gennem årene er gjort af mennesker, der drives af kærlighed til arkæologien. Mellem os får besøg af amatørarkæologerne Kenn Sonne og Klaus Thorsen og Finn Ole, der er chefarkæolog på Bornholms Museum til en samtale om bogen og amatørarkæologernes markante bidrag til vores viden om Bornholms fortid. (24/11)

Bornholm knokler - Arkæolog

I dette afsnit tager vi på udgravning, hvor fortidens spor skal afdækkes ved Bjerregård nær Pedersker. Det foregår dog ikke kun med en lille graveske. Et trykluftbor er sommetider arkæologens bedste ven. (22/09)

Dronningens fødselsdag

HMD havde hænderne godt begravet i den bornholmske muld, da hun som kronprinsesse deltog i udgravningen ved Slusegaard i 1962 og 1964. Ved hendes side gravede arkæologi-studerende Svend Kramp. Hør ham fortælle om de to somre med udgravninger, fest, fund af lagkagebunde. (15/04)

Droner og arkæologi skal arbejde sammen

Nyheder / Vasagård på Bornholm er med i et nyt forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan droner kan bruges i arkæologien. (17/02)

Arkæologiske fund på byggegrund i Rønne

Nyheder / Bornholms Boligselskab bygger 45 ungdomsboliger på en grund tæt ved Campus. Den arkæologiske forundersøgelse af grunden har dog vist spændende spor fra fortiden, som sætter entreprenørarbejdet på hold. (14/02)

Stafetten - Finn Ole Sonne Nielsen

Finn Ole Sonne Nielsen er opvokset i Klemensker. Hen er kendt som chefarkæolog på Bornholms Museum. Arkæologien kom til ham som 10 årig, og den har fyldt rigtigt meget i hans liv lige siden. (06/02)

2019

Året der gik Arkæologi / kavalkade

Vi skal dykke ned i den bornholmske muld og se nærmere på året i arkæologiens tegn. (06/12)

Kulturreportagen

En gruppe elever fra Konservatorskolen er på Bornholm for at lære den svære kunst at konservere skrøbelige arkæologiske fund. Og den gamle stenalderboplads ved Grisby er et rent paradis for københavnerne. Og vi andre kan både for mere at vide om, hvad stenalderfolkene spiste, og hvad deres kultur var. (01/10)

Mellem os - Michael Thorsen og Margrethe Watt

Sorte Muld er et af Nordens mest unikke arkæologiske fundsteder fra jernalderen. Tre ugers udgravning er netop afsluttet på stedet for den helligdom, hvor der tidligere bl.a. er fundet mere end 2000 guldgubber. Arkæolog Michael Thorsen og Sorte Mulds grand old lady Margrethe Watt fortæller om udgravningen og de seneste nye fund. (23/09)

Vasagård udgravninger: Udenlanske studerende lærer af tilflytter

Nyheder / Professor i arkæologi Nicolás Caretta er manden bag det internationale studieforløb. (18/07)

Guld fundet i Sorte Muld

Nyheder / Et lille stykke guld og 12 guldgubber er der fundet i jorden ved Sorte Muld den seneste tid. En ny udgravning er i gang, og arkæologer fra Bornholms Museum og arkæologistuderende fra Aarhus Universitet har travlt med at prøve at finde flere guldstykker og blive klogere på vores forhistorie. (22/05)

Månedens foredrag med Chefarkæolog Finn Ole Nielsen

Chefarkæolog Finn Ole Nielsen fortæller om årets gang i bornholmsk arkæologi 2018 og hvad der skal ske i 2019. (02/02)

2018

Kulturreportagen - Guldhullet

Følg med når guldhullet ved Vester Marie bliver arkæologisk undersøgt. Hør om trolde teorier- nye guldfund og Europas største bjergkrystal. (04/12)

Arv til museet

Nyheder / Julen er kommet tidligt i år for Bornholms Museum. Den arkæologiske afdelingen har arvet 765.000 kroner, og det kan mærkes på budgettet. (11/10)

Månedens foredrag - Anders Pihl

"Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra?" Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien. (06/10)

Burgenda Land – Vikingernes Bornholm (4 afsnit)

Arkæolog Christina Seehusen har sat sig for at finde ud af, hvad der skete, dengang vikingetidens sagnomspundne ørige Burgenda Land blev til den danske ø Bornholm. Til at hjælpe sig har hun i 1. afsnit allieret sig med detektorfører Klaus Thorsen. Historikere siger ofte, vikingetiden startede i år 793, da nogle vikinger angreb et kloster på den engelske ø Lindisfarne. Men kan man virkelig sætte årstal på, hvornår vikingetiden begynder? Hvis vi ser på det med arkæologiske briller, ser billedet noget anderledes ud. (11/09)

Studieforløb i arkæologi blev en succes

Nyheder / 10 studerende fra nordamerica afslutter i disse dage et studieforløb i arkæologi her på øen, og det var en succes. (11/07)

Månedens foredrag - Finn Ole Nielsen

Finn Ole Nielsen, chefarkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om årets gang i den arkæologiske afdeling. (24/02)

Bornholmsk institut for arkæologi rykker nærmer

Nyheder / Bornholms Museum er blevet anerkendt som uddannelsessted for internationale studerende. (02/01)

2017

Arkæologiske vikingefund

Nyheder / På en stubmark i Østerlars bliver der gravet efter vikingefund. Der er blandt andet fundet sølvmønter og smykker. (07/11)

Flere arkæologistudrende til Bornholm

Nyheder / Bornholms Museum vil have flere studrende til øen. (10/07)

Stort arkæologisk fund på Bornholm

Nyheder / En bornholmsk armatørarkæolig har muligvis gjort et vigtigt fund. (10/05)

Månedens foredrag - Anders Pihl

Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra? Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien. (06/05)

Arkæologisk undersøgelse

Nyheder / Bornholms Museum har netop gravet såkaldte søgegrøfter ved Helligdomsklipperne ved Rø. (24/04)

Arkæologi i Rønne

Nyheder / Frivillige og arkæologer er i gang med grave på en mark i Rønne. (20/02)

Månedens foredrag med Chefarkæolog Finn Ole Nielsen

Chefarkæolog på Bornholms Museum Finn Ole Nielsen, fortæller om det arkæologiske år der er gået og hvad der er planlagt i 2017. (04/02)

Bornholms Museum fryger at vigtige fund forsvinder fra Bornholm

Nyheder / Den stigende interesse for amatørarkæologi får Bornholms Museum til at frygte, at vigtige fund forsvinder fra øen. (30/01)

Borgenes Ø (6 afsnit)

Hammershus blev formodentlig anlagt i 1100 eller 1200-tallet men præcis hvornår ved ingen. Der er mange teorier. Senest har arkæologiske undersøgelser peget på, at ærkebisp Jens Grand byggede borgen i 1290'erne. (17/01)