Germansk jernalder dækker perioden fra omkring 400 til 800 e.v.t.

"Dragen" fra Smørenge er et usædvanligt og enestående fund. Den er lavet af forgyldt sølv og var forholdsvis medtaget, da den blev gravet op. En omhyggelig restaurering gik i gang. På billedet herunder ses den inden den sidste afpudsning før udstillingen på Nationalmuseet.

Med en længde på 30 centimeter har den formodentlig været brugt som kappespænde. Den dateres til overgangen mellem yngre germansk jernalder og vikingetid.

Den blev fundet af "Rønne-banden" og er beskrevet i bogen "De første og største fund"

Forgyldt hængesmykke eller seletøjsbeslag fundet af Michael Møller

"Germaneransigtet" af forgyldt bronze fundet af Frank Pelle

Mandsmaske af bronze fundet af René Laursen

Guldbrakteater, romerske guldmønter/solidi og filigranperler var pakket ned i en foldet sølvtallerken, da Klaus Thorsen fandt den - deraf navnet "udstødningsrøret", også kaldet "borgmesterkæden"

De to mandsmasker vist her er af forgyldt sølv. Lignende maskebeslag vides at have siddet på germanske militærbælter i år 300 til 400 e.v.t. 

Beslag til hovedtøjet til en hest

Forskellige former for guldgenstande fundet på bopladsområdet i Smørenge

De tre genstande herover er fra venstre sandsynligvis et vægtlod, et stykke klippeguld og en del af et guldsmykke.

Genstanden til venstre har sandsynligvis været en ring, mens genstanden herover er en øskenring af sølv. 

Bronzehesten herover er fundet på Sorte Muld

En såkaldt torn til et pragtspænde (lukkemekanismen på en livrem) fra Sorte Muld. Et tilsvarende spænde er fundet i Snartemo i Norge.

Redskaber af bearbejdede knogler fra Sorte Muld

Det sker, at vi under afsøgning med detektor finder glasskår (som naturligvis ikke giver signal). Er glasskåret tyndt og farvet er det sandsynligvis gammelt. Glasvarer som drikkeglas, glasskåle og vinduesglas blev fremstillet i Central- og Vesteuropa af glasmasse fra lande omkring det østlige Middelhav. Glasvarer var eftertragtet i de nordeuropæiske jernalderbebyggelser, hvor man også finder dem på Bornholm. Hele glasbægre findes kun i grave, men glasskår dukker ofte op. På Sorte Muld er der fundet et stort antal glasskår. En udførlig artikel om glas på Sorte Muld af docent, dr. phil, emerita Ulla Lund Hansen kan læses i bogen

"De største og første fund"

Eksempler på glasskår fra jernalderpladsen Sorte Muld herover, og fra jernalderpladsen på Smørenge herunder